Cafeaua turceasca. Cofeina + o barfa mica = love :)

photo 4-5

Cafeaua turceasca pentru turci nu este doar o cafea. Este un si un pretext. Un pretext pentru socializare. Pentru ultima barfa despre vecina. Pentru a te opri putin din munca. Pentru a mai sta putin dupa o cina copioasa. Chiar si pentru cumparaturi: patronul unui magazin ar face orice sa te faca sa te simti confortabil incat sa bagi mana cat mai adanc in buzunar. Iti va oferi ceai sau cafea, si va avea intotdeauna o solutie ca in cateva minute sa le ai.

In Turcia, cafeaua face parte din toate aspectele vietii si e tratata cu respect si seriozitate. Există chiar si o tradiție de nuntă numita „Kiz-isteme”, în care mirele cere mana miresei familiei acesteia. In timpul acestui ritual, fata trebuie să pregătească cafeaua pentru membri importanți ai familiilor, care trebuie să aprecieze dacă este capabila sa faca o cafea buna. Exista insa un truc: cafeaua mirelui se face cu sare in locul zahărului, pentru a testa reactia acestuia. Sensul este că, dacă reacția sa este una de respingere, el nu va fi în măsură să accepte și iubească mireasa si atunci cand greseste… Exact…E doar primul test 😉
Pregatirea unei cafele turcesti nu este dificila. Primul lucru pe care trebuie să-l știi este că în funcție de cantitatea de zahăr, cafeaua poate fi fara zahar – Sade, cu putin zahăr  – Orta, sau cu mai mult zahăr – Sekerli.

Intotdeauna intr-un restaurant turcesc autentic intrebarea legata de cantitatea de zahar se va pune o data cu inregistrarea comenzii, deoarece cafeaua se prepara impreuna cu zaharul.

In Turcia, de obicei se face într-un ibric din cupru dar poti folosi orice ibric.

Daca tot faci cafea turceasca ar trebui sa folosesti.. interestingly enough…cafea turceasca. 🙂 Se gaseste acum mai prin toate supermarketurile, de obicei marca Mehmet Efendi

Cafeaua tradițională turcească se face pe cărbune sau nisip iar acasa se face pe ochiul cel mai mic al aragazului, setat la minim.

Important de stiut este ca ingredientele sunt amestecate înainte:

  • apa la temperatura camerei, măsurata cu o ceasca mica
  • cate 2 lingurite de cafea pentru fiecare ceasca
  • in functie de cum doriti cantitatea de zahar, pentru o cafea Orta ar trebui să puneti o lingurita sau pentru sekerli doua. Se amestecă ingredientele cu o lingurita, apoi se aseaza ibricul pe aragaz fara a mai amesteca. În momentul în care cafeaua este aproape de fierbere si spuma începe să devina albicioasa (adica se formeaza caimacul) poti lua o parte din ea cu o lingurita si pune in cesti. Dupa ce fierbe, se ia repede de pe flacăra și se toarnă, pe rând, în cantități mici, cafeaua in fiecare ceașcă, in mod egal. Cafeaua turcească este intotdeauna servita cu apă.Dupa cum spuneam si la inceput, cel mai important lucru despre cafeaua turcească este socializarea pe care o aduce cu ea. Nu cred ca am vazut vreodata pe cineva band-o singur. E aproape sigur ca daca o sa faci una, o sa apara prin preajma un prieten, vecin sau un simplu trecator cu care sa o imparti. Try it, I dare you! 🙂

 

Afyet olsun! 🙂

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s