Bulgur pilaf cu legume – Sebzeli bulgur pilavi

img_0153

Sau varianta la propriu, cu bulgur, a vorbei ” stricam orzul pe gaste” 🙂

Bulgurul este o specie de grau decorticat spart care credeam ca este total necunoscut in Romania.

Ei bine, si mai grav, asa cum am aflat in timpul unei calatorii la tara, se pare ca este cunoscut ca o solutie buna pentru hranirea… pasarilor. (din categoria, suntem saraci dar fancy :)). Sotul meu, inca rade cand le povesteste conationalilor lui turci cum romanii n-au habar de acest minunat ingredient si cei care au il desconsidera total. Eu sper totusi ca o sa-i mai dam o sansa.

O sa vi-l prezint mai in detaliu intr-un post viitor – imediat ce o sa cumpar si cealalta varianta, ince bulgur, ca sa le putem fotografia si compara .

Azi, din seria mancare turceasca,  vreau impartasesc cu voi reteta uneia dintre mancarurile de baza in Turcia, bulgurul cu legume, care este gatita on daily basis in majoritatea restaurantelor turcesti ca si garnitura alaturi de pirinc pilav – adica ceea ce numim noi pilaf de orez.

Pentru mine este, (daca va ajunge pe meniul din casele voastre o sa intelegeti)  mancarea pe care o faci daca ai frigiderul aproape gol, doar cu vreo 2-3 biete legume care sufera de singuratate.

Ingrediente:

  • bulgur – cel cu bob mare – 2 cani
  • 2 ardei –  unul rosu si unul verde
  • 1 ceapa
  • 1 morcov
  • naut fiert in prealabil sau din conserva – o cana
  • mazare – eu am folosit congelata dar puteti folosi proaspata – o cana
  • ulei de masline – 5 linguri
  • apa fierbinte
  • pasta de rosii passata – 3 linguri sau bulion 1 lingura si jumatate
  • pasta de ardei – eu am folosit iute dar puteti folosi si dulce in functie de gusturi – 1 lingura
  • sare de mare
  • piper negru proaspat macinat
  • menta uscata/ patrunjel proaspat – pentru presarat deasupra

Incepeti cu calitul cepei, dupa care adaugati morcovul si ardeiul. Lasati-le cam 5 minute pana se inmoaie, dupa care adaugati pasta de tomate si pasta de ardei. Dupa alte 5 minute, in care e bine sa amestecati, adaugati nautul si bulgurul (spalat in prealabil). Toata amestecatura trebuie sa ramana cam 10 minute sa se prajeasca/ innabuse, deoarece exact aceasta operatiune da gust mancarii, trust me! 😉 Amestecati, pentru ca bulgurul are talentul de a se lipi. Urmatoarea etapa este adaugarea apei fierbinti. Nivelul apei e bine sa depaseasca cam cu 1 -2 cm cel al amestecului mai sus pomenit. Mai amestecarti o data, ca sa convingeti bulgurul de tot sa nu se lipeasca, si acoperiti cu un capac. De obicei cam 20 de minute sunt necesare ca sa fiarba, dar verificati pentru ca mai pot fi variatii. Consistenta bulgurului fiert este asemanatoare cu a orezului (tot fiert :)). Ar trebui ca atunci cand este absorbita toata apa sa fie fierte toate ingredientele. Daca nu, mai adaugati cate putina, la nevoie. In acest timp, cam cu 10 minute inainte sa fie gata pilaful, puteti adauga si mazarea. Mie imi place mai fresh, din acest motiv o adaug ultima, dar voi o puteti adauga si inainte de a turna apa, dupa cum va place mai mult. Dupa ce toate ingredientele sunt fierte, opriti focul si lasati pilaful acoperit cu capacul inca 10 minute. Doar atat, nu e mare filozofie, si daca invatati acest pilaf se deschide o noua lume, full of bulgur-related opportunities 🙂

FYI:

– Bulgurul se gaseste in magazinele turcesti sau arabesti, si in unele supermarketuri la sectiunea de mancaruri exotice. Pentru aceasta reteta trebuie sa cereti bulgur mare, nu cel spart mic si prefiert. Va vor ajuta la fata locului daca mergeti sa intrebati.

– Puteti folosi aproape orice legume aveti, cu conditia sa le taiati in bucati mici si sa luati in considerare timpul de fierbere. De ex. vinete proaspete – se adauga o data cu morcovul, rosii date prin razatoare sau taiate in bucati mici, in loc de pasta de tomate, fasole verde, etc.

Reteta video cu fografii si in engleza :

In rest, cel mai important tip atunci cand gatiti cu orez sau bulgur il gasiti aici.

Afyet olsun!* 🙂

*adica, daca nu urmariti telenovele turcesti, „Pofta buna” in turceste

Anunțuri

Un gând despre &8222;Bulgur pilaf cu legume – Sebzeli bulgur pilavi&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s